Zanimljivosti
435

FOTO+VIDEO / Odgojio grizlija koji mu je bio kum na vjenčanju

Klix.ba
Casey Anderson, specijalista za medvjede pri National Geographicu, 2002. godine je spasio mladunče grizlija iz zatočeništva. Danas je veliki medvjed njegov vjenčani kum i najbolji prijatelj.

Kada je Casey spasio mladunče, ono je imalo samo pet mjeseci. Od tada, stvorena je neraskidiva veza između čovjeka i životinje.

“Kada je bio mali, hranio sam ga iz bočice. Jednom sam ga pogledao u oči i vidio sam suze. Nekoliko godina kasnije, ponovo sam vidio te iste suze. U to vrijeme je imao probleme s trbuhom zbog čega sam ga masirao. Tog trenutka sam shvatio da i grizliji imaju emocije, kao i ljudi", kaže Casey. Veza između njih dvojice je toliko jaka da je Casey odlučio uzeti Brutusa za vjenčanog kuma.

“Brutus ima osam godina, a grizliji žive prosječno 40 godina ukoliko nisu u prirodnom okruženju. Ostarit ćemo zajedno i to je ono što me čini sretnim. Od zamisli da ću ostatak života provesti sa svojim najboljim prijateljem suze mi krenu niz lice", kaže Casey.

Obično, Brutus pojede oko 20.000 kalorija dnevno, što odgovara oko 15 kilograma hrane. Jede losose, meso bizona, govedinu i piletinu. Osim toga, voli i jabuke, narandže, zelenu salatu i mrkvu. Narandžu sam oguli", priča Casey. Iako su veoma bliski, Casey je uvijek na oprezu kada je riječ o potencijalnoj opasnosti.

"Svjestan sam da grizli jednim zamahom može odrubiti glavu čovjeku. Vezu sa Brutusom sam gradio na osnovu iskustva i treninga koje sam prošao", pojašnjava ovaj Amerikanac. Poštuje sve Brutusove potrebe i želje.

"On je pravi gazda. Ako želi doći ovdje i pojesti sendvič, mi mu to dopustimo. Ukoliko poželi igrati se sa svojim prijateljima u zoološkom vrtu, mi ga odvedemo. Tu je i malo jezero u kojem uživa. Ne prelazimo granicu poštovanja, jer kad ljudi to urade sa divljim životinjama, onda se dogode ružne stvari", kaže.

Brutus je čest gost Centra za spašavanje grizlija, u kojem ima i prijateljicu.

"Zove se Shina i tri puta je manja od njega. Ali, uvijek ga obori na travu pokazujući mu ko je glavni u njihovoj vezi. On uživa u tome", kaže Anderson kroz smijeh.

Iako je zimski san karakterističan za medvjede u divljni, to nije slučaj sa Brutusom.

"Medvjedi hiberniraju zbog toga što nemaju hrane preko zime. Ne uriniraju, niti vrše veliku nuždu, ne jedu i ne piju. Ali, Brutus nema veze s tim, on uživa u hrani i tokom zime, voli se igrati u snijegu i razbijati led na jezeru", kaže 34-godišnji Casey.

Prošle godine je 80 grlizlija ubijeno nakon bliskih susreta sa ljudima.

"Ove životinje imaju vrijednost veću nego što možemo zamisliti. Trebali bismo više brinuti o njima, jer su nam izuzetno važni. Ako pazimo, možemo bez problema živjeti sa njim", kaže Casey na kraju.