Danas je 9. 9. '09.
0

Od Beatlesa i apokalipse do Twitterove čajanke

Sarajevo-x.com
Danas je 9. 9. '09. - datum koji je jednako privlačan marketinškim stručnjacima kao i numerolozima. Šta možemo očekivati od današnjeg dana?

1. The Beatles: Rock bend kreće u prodaju

Kompjuterska igrica za djecu, roditelje, pa čak i djedove i bake u kojoj svi zajedno mogu uživati konačno se u srijedu pojavljuje na policama prodavnica širom svijeta. Datum kad će biti objavljena određen je na osnovu pjesme ovog liverpulskog benda "Revolution 9", čiji je refren "number nine, number nine, number nine" ("broj devet, broj devet, broj devet"). Dobra marketinška prilika. Toliko dobra da je dvaput iskorištena.

2. Remasterirani albumi The Beatlesa, također, u prodaji

U protekle četiri godine svaki album ove grupe je digitalno remasteriran u Abbey Road studiju. Sad se albumi mogu kupiti pojedinačno, ali i kao box set.

3. Apple najavljuje nešto veliko (vjerovatno u vezi s Beatlesima)

Tajnoviti gigant Apple zakazao je za danas u San Franciscu konferenciju za predstavnike medija, ali nije želio otkriti o čemu će na njoj biti riječi. Steve Jobs i ostali odlučili su u pozivu prešutjeti zbog čega sazivaju press-konferenciju, ali rekli su dovoljno da bi se razvile špekulacije. Na pozivnici je oslikana silueta žene kako pleše na muziku s iPoda, a ispod nje stoji ispisano "It's only rock and roll, but we like it" ("To je samo r'n'r, ali nama se sviđa"). To je mnogima poslužilo da pomisle kako se radi o dugoočekivanom, konačno postignutom, dogovoru da pjesme Beatlesa (opet oni!) budu dostupne na iTuneu.

4. Mačke nestale s interneta

Trendovski blog Urlesque prekrstio je 9. septembar 2009. u "Dan bez mačaka na internetu", bodreći ostale internet stranice da danas bojkotuju zabavne videosnimke i fotografije s mačkama. "Mačke vladaju internetom... ali bez obzira jeste li žena kojoj su cijeli život njene mačke ili neko ko ne može podnijeti njihovo širenje po web stranicama, mislim da se svi možemo složiti u tome da mačkama treba odmor", stoji u pozivu ignorisanja mačaka na 24 sata.

5. Premijera naučnofantastičnog filma "9"

Film "9" danas će doživjeti premijerno prikazivanje. Zanimljivo je da se glavni lik, kojem je glas dao Elijah Wood, zove 9, ali i da u filmu ima devet glavnih likova. Film je režirao Shane Acker na osnovu priče koju je napravio u svom vrlo hvaljenom kratkom animiranom filmu iz 2005 . godine, a koji je bio nominiran i za Oscara.

6. Barack Obama se obraća Kongresu

Američki predsjednik pokušat će ubijediti opoziciju da mu se prikloni u programu reforme zdravstva.

7. Twitterova najveća čajanka

Nedugo nakon što Obama počne sa svojim govorom, protivnici njegovog stimulativnog fiskalnog paketa će pokušati preuzeti ovaj mikrobloging servis. Online okupljanje je planirano za devet sati navečer. Organizatori su ovaj protest nazvali čajankom, aludirajući na Bostonsku čajanku 1773. godine.

8. Derren Brown dobija na lotu

Ovaj će muškarac večeras pokušati da, prije nego budu izvučeni, pogodi najmanje pet od šest dobitničkih brojeva. Loto se emituje na Channelu 4, a Brown će morati brojeve otkriti četiri minute prije nego budu izvučeni.

9. Kraj svijeta

Numerolozi koji su predviđali da će kraj svijeta nastupiti 6. juna 2006. godine nisu bili u krivu, oni su samo ukrenuli naglavačke brojeve. 999 je mnogo gore od 666 i svi ćemo, kako se čini, umrijeti.

10. Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu

... ako pobijedimo Tursku na Bilinom polju.