Zanimljivosti
94

Novinari šokirani: Ovo ih je dočekalo u hotelima u Sočiju

Klix.ba/FENA
Nekom je potrebna publika?
Uzbuđenje zbog Zimskih olimpijskih igara u Sočiju je na vrhuncu i svi očekuju veliki spektakl. No, uvjeti s kojima se suočavaju strani gosti, među kojima su i novinari, variraju od čudnih do onih u koje je nemoguće povjerovati.

Ne puštajte vodu, nemojte piti vodu, ne urinirajte stojeći - samo su neka oda čudnih upozorenja u hotelskim sobama. Očito je da su Rusi bili u velikoj žurbi da pripreme sve kako treba jer su im se omakle i neke neobične stvari poput wc školjki na kojima je poklopac zamijenio mjesto s daskom ili su dvije wc školjke jedna do druge bez pregrade. Na jednoj slici prikazan je toalet u kojem se ispred wc školjke nalaze tri stolice. Možda je nekome potrebna publika za obavljanje nužde.

Sportski kolumnista Yahooa, Dan Wetzel, podijelio je sliku na kojoj je pokazao kako mu izgledaju vrata, odnosno da je ručka na njima nefunkcionalna. Da bi dobio ispravnu morao se mijenjati,te dati tri sijalice za jednu ručku.

"Ovo je stvarna ponuda", tvitao je.

Sudeći prema ovim fotografijama, na privatnost i komfor gosti ovih hotela mogu zaboraviti. Trokrevetne sobe nemaju mnogo prostora. Jedan njemački fotoreporter rekao je za AP da u njegov hotel ulaze psi lutalice i građevinski radnici ulaze i izlaze iz soba.

Također, uputstva, upozorenja i meniji su prevedena na čudni engleski jezik.

Ovaj haos je u suprotnosti s ranijim obećanjima ruskih i zvaničnika olimpijskih igara da je Soči spreman za održavanje igara, uprkos terorističkim prijetnjama, nezavršenim radovima i zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava u zemlji.

Olimpijske igre su također enormno probile budžet za koji je izdvojeno rekordna 51 milijarda dolara što je izuzetno značajno kada se uzme u obzir da dosta posla još uvijek nije završeno.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Thomas Back, negirao je ovu informaciju, insistirajući da je "pozornica spremna" i da su mnoge zabrinutosti vezane za sigurnost i gradnju prenapuhane.

No, petak je taj dan kad će istina izaći na vidjelo i pokazati da li je Soči spreman za spektakl godine.