Zanimljivosti
2

Novi ruski rulet: Bizarna igra u kojoj se umjesto metka koristi elektrošok

Klix.ba
Ovo možda izgleda kao scena iz brutalnih filmova, ali riječ je o novoj vrsti igre "ruski rulet" koja postaje sve popularnija u Rusiji. Meci su u ovim pištoljima zamijenjeni mašinama za elektrošok.

Igru i "alat" za nju osmislio je bivši borac borilačkih vještina Valerij Esčenko koji se penzionisao nakon što je zadobio rijetki nervni poremećaj Guillain-Barréov sindrom zbog kojeg je pao u komu i bio paraliziran.

Nakon što se probudio počeo je razmišljati o novoj igrici, patentirao je intelektualno vlasništvo, sakupio opremu i napravio je. Igra je postala vrlo popularna u njegovom rodnu gradu Permu u Rusiji.

"Bio sam profesionalni borac ali uskoro sam se našao u komi. Bilo je povezano sa stalnim sparinzima i borbama. Cijelo tijelo mi je bilo paralizirano i nisam mogao pomjerati ni prste. Tada sam počeo razmišljati šta da radim kako bih mogao živjeti i došao sam na ideju ruskog ruleta. Ekstremna je, ali sigurna igra", rekao je Esčenko.

U igri se koristi pneumatski plinski pištolj koji se pravi u Kini. Igrač koji dobije šok smatra se "ubijenim". Princip igre je isti kao i u ruskom ruletu.

"Osjećaj je nevjerovatan dok čekaš da li ćeš osjetiti električni šok ili ne. Kada ga udari struja, igrač osjeća nelagodu i bol, dok mu se mišići grče. To je znak da je igrač 'ubijen'", rekao je Esčenko.