Zanimljivosti
241

"No Woman, No Drive": Ironična pjesma mladih Saudijaca postala hit na internetu

Klix.ba
Saudijska Arabija je jedina zemlja u svijetu u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze automobil. O tome se sve češće govori, a žene u toj zemlji sve češće protestuju, ponekad čak i rizikujući da budu uhapšene i kažnjene.

Nekoliko Saudijki su jučer rizikovale da budu uhapšene i kažnjene zbog toga što su u znak protesta vozile automobil, snimile se i snimak postavile na internet.

Neke od njih koje su namjeravale učestvovati u ovom protestu ranije su dobile prijeteće pozive tako da su odustale. U toj zemlji zapravo ne postoji zakon koji bi branio ženama da voze, radi se više o običaju i usmenoj zabrani.

Dajući ženama podršku da se izbore za svoje pravo da voze automobile, saudijski aktivista i komičar Hisham Fageeh snimio je, zajedno sa kolegama, ironičnu verziju popularne pjesme Boba Marleyja "No Woman, No Cry", samo je u ovom slučaju "No Woman, No Drive" (Nema žene, nema vožnje).

Pjesmu je na YouTube postavio jučer, a do poslijepodnevnih sati danas pregledana je već više od milion i 200.000 puta.

"Ja zapravo i ne slušam muziku, ali dok sam studirao u SAD-u čuo sam ovu pjesmu jednog Jamajčanina, koja je privukla moju pažnju. Odlučio sam da je izvedem na svoj način. U mojoj kulturi baš i nema muzičkih instrumenata, pa ću je otpjevati uz pomoć talentiranih prijatelja", kazao je Fageeh na početku videa.

Pogledajte kako to izgleda kad mladi Saudijci na ironičan način ukazuju da žene imaju pravo da voze automobil.