Zanimljivosti
0

Njemački sud podržao zakon o zabrani incesta

Sarajevo-x.com
Njemački najviši sud podržao je zakon kojim se na incest gleda kao na krivično djelo i time je odbio žalbu muškarca koji je otac četvero djece sa svojom sestrom, objavio je BBC.

Sud je odredio da država ima pravo da odbrani "red u porodici" i da na vrijeme spriječi genetska oboljenja koja se mogu javiti kao posljedica incestuozne veze.

Muškarac pod imenom Patrick S. je već odslužio dio zatvorske kazne, ali je pomilovan i pušten iz zatvora.

On je bio usvojen, a sestru je prvi put vidio tek 2000. godine kad je upoznao i majku.

Predstavnici Federalnog ustavnog suda su se izjasnili da je zakon koji zabranjuje incest u skladu s njemačkim ustavom. Jedan sudac se nije složio i rekao je da kazna slijedi zločin i da je zakon “baziran više na moralnim ubjeđenjima nego na objektivnoj legalnoj zaštiti”.

Patrick S. je odslužio više od dvije godine svoje dvoipogodišnje zatvorske kazne od 2005. godine. Sada je suočen sa mogućnošću povratka u zatvor kako bi odslužio ostatak kazne.

Njegova sestra Susan je također optužena za incest i osuđena je na godinu dana uslovne kazne.

Argument Patrickovog odvjetnika Endrika Wilhelma je da je zakon o zabrani incestuozne veze “relikt historije” i da partneri ne čine jedno drugome ništa nažao.

Sud je na to odgovorio da seksualna veza između brata i sestre ne utječe direktno na njih same, ali može imati utjecaja na porodicu, društvo i na djecu koja su plod takve veze.

Patrick S, porijeklom iz Leipziga, je bio usvojen kad je imao četiri godine, a sestru je upoznao kad je imao 24 godine, a ona 16.