Zamjena za pse
0

Njemačka policija koristi lešinara za traženje mrtvih

Sarajevo-x.com
Policijski psi tragači suočavaju se sa novom konkurencijom kad je u pitanju posao traženja mrtvih tijela. Njemački detektivi nadaju se da će lešinar Sherlock biti prvi koji će pomagati istražiteljima.

Njemačka policija želi iskoristiti Sherlockovo nevjerovatno čulo mirisa kako bi locirali tijela na udaljenim područjima. Istražitelji pticu prate pomoću GPS uređaja koji je pričvršćen za njegovu nogu.

Sherlock je lešinar koji se hrani isključivo leševima. Hranu pronalazi koristeći vid i miris, a leti dovoljno nisko da bi otkrio gasove koji nastaju zbog procesa raspadanja leševa.

"Moj kolega došao je na ovu ideju gledajući emisiju o prirodi. Ako ovo bude funkcionisalo, uštedjet ćemo mnogo vremena na traženju tijela, jer lešinari mogu pokriti daleko veće područje od psa tragača ili ljudi", rekao je policajac Rainer Herrmann, piše Daily Mail.

Ptice se najčešće oslanjaju na čulo vida kako bi locirali hranu, ali lešinari poput Sherlocka imaju čulo mirisa koje je sposobno otkriti leš sa hiljadu metara visine.

Za razliku od psa tragača, koji trebaju pauze, Sherlock je neumoran i može pokriti ogromne površine, zbog čega policajci polažu dosta nade u njega.