Mozartov rekvijem više nije u modi
7

Niko ne želi dosadan pogreb, neka svira Adele ili Sinatra

Klix.ba
Niko se ne želi dosađivati na pogrebima, pokazalo je nedavno istraživanje u kojem se navodi da sve više ljudi u Velikoj Britaniji radije bira pop balade koje će ispratiti njihove najmilije na posljednji počinak, ili pak njih same.

Mozartov rekvijem više nije to što možete očekivati da ćete čuti na sprovodu.

Pop muzika je bila zapravo zahtjev broj jedan na više od 30.000 britanskih pogreba u proteklih 12 mjeseci, a samo četiri posto ožalošćenih se opredijelilo za klasičnu muziku, piše Guardian.

Pjesma "My Way" Franka Sinatre, koja je sedam godina držala rekord u puštanju na pogrebima, sada svira na tek 15 posto pogreba. Dobitnica muzičke nagrade Grammy, pjevačica Adele, također je u vrhu "pogrebne muzičke tabele". Njena balada "Someone Like You" je na broju 22 po popularnosti.

Tokom 2005. godine, 41 posto pjesama na pogrebima su bile himne, ali u posljednjih 12 mjeseci taj procent je pao na 30 posto.

Na četvrtini pogreba muzike uopće nije bilo, jer je pjesma koju su ožalošćeni odabrali najčešće bila neprimjerena prema mišljenju svećenika koji su obavljali opred sahrane. Među njima je i pjesma "Imagine" Johna Lennona, i to zbog stiha "Imagine there's no heaven..." (Zamisli da nema raja).