Zanimljivosti
23

Nick Vujičić, muškarac rođen bez ruku i nogu, roni sa ajkulama

Klix.ba
Australijanac Nick Vujičić rođen je bez ruku i nogu, ali ga to nije spriječilo da zaroni u bazen pun ajkula.

Ovaj 30-godišnjak bivao je česta meta školskih nasilnika, te je sa 10 godina pokušao samoubistvo. Roditeljska ljubav i vjera natjerali su ga da shvate koliko je život vrijedan.

"Shvatio sam da ne moram biti poput drugih, istina o mojim vrijednostima nije uslovljena mojim izgledom, pameću ili time koliko prijatelja imam. Treba da budem najbolji što mogu biti", rekao je Vujičić i dodao kako je diplomirao računovodstvo i finansijsko planiranje.

Philip Toth, čovjek koji je uprkos neurodegenerativnoj bolesti postao inspiracija drugim ljudima osuđenim na ležanje u krevetu, dao mu je ideju.

"Kada sam ga upoznao, dvije godine prije nego je preminuo, nasmiješio mi se. Taj osmijeh me inspirisao. Pomislio sam da ako on ne može hodati, pričati, a može ići uokolo i pružati nadu stotinama ljudi, šta ja radim? Postoji veća svrha u mom životu od pukog posjedovanja stvari i novca. Novac ne može izliječiti srce i dati svrhu. Ne želim ruke i noge, želim mir, želim biti čudo za nekoga drugog. Inspirisao me da preispitam svoje snove i sanjam nešto više", prisjetio se Vujičić, koji danas živi svoj san i putuje širom planete i drži govore kako bi inspirisao druge.

Vujičić je kasnije odlučio i da zaroni u tank sa ajkulama, što mu je bio najbliži susret sa morskim stvorenjima do sada.

"To je nevjerovatno iskustvo. Nikada mi se ranije nije desilo nešto tako. Kada gledate kroz zaštitno staklo, imate osjećaj da se nalazite odmah uz ajkulu", rekao je Vujičić.