Za sve one koji to žele
1

New York: Saznajte odmah jeste li otac svog djeteta

Klix.ba
Odnedavno se na ulicama New Yorka može vidjeti mobilna ustanova za testiranje DNK. Svi zainteresovani, zahvaljujući ovom kamp vozilu, mogu odmah provjeriti očinstvo.

Vlasnik ove mobilne medicinske ustanove kaže da su mu cilj porodični slučajevi, kao što su izgubljena braća i sestre ili drugi srodnici.

Međutim, zaposleni u ovoj medicinskoj ustanovi usluge pružaju svim zainteresovanim. Zbog toga je na kamp vozilu ispisana parola "Ko je tvoj otac?".

Ova pokretna klinika, nazvana Health Street, osnovana je 2010. godine, ali je tek prije dva mjeseca obnovljena i stavljena na raspolaganje stanovnicima New Yorka.

Iako ovo kamp vozilo dugo 8,5 metara izgleda kao pokretni dom, njegova unutrašnjost pokazuje da je zaista u pitanju medicinska ustanova u kojoj se mogu uraditi svi mogući DNK testovi. Cijena testiranja iznosi 299 dolara.

"To je jedno ozbiljno, fundamentalno pitanje. Ko su zaista vaša djeca? Ko su vam roditelji?", rekao je Jared Rosenthal, osnivač Health Streeta.

Rosenthal je vozač ovog vozila, a zaustavlja se baš kao i taksi, kada mu neko mahne rukom. Jedan od korisnika usluga mobilne klinike je rekao da je, zahvaljujući Health Sreetu, saznao da je otac djevojke, koju je dobio sa svojom partnericom s kojom je bio prije 20 godina.

Unutar ustanove, tehničari uzimaju DNK uzorke, koji se pakuju i šalju u jednu laboratoriju u Ohio. Rezultati stižu tri do pet dana kasnije.

Tipični korisnici usluga ovog vozila su porodični ljudi ili oni u dugim vezama, koji žele potvrditi očinstvo nad djecom iz nekih ranijih veza, vojnici koji se vraćaju iz ratnih zona i koji žele biti sigurni da su novorođenčad zaista njihova te žene koje žele na sudu dokazati ko su očevi njihove djece.