Zanimljivosti
1

New York: Meni posljednjeg ručka na Titaniku prodat na aukciji za 88.000 dolara

Klix.ba
Meni posljednjeg ručka u restoranu na Titaniku, koji je potonuo prije 103 godine, prodat je na aukciji za 88.000 dolara.

Njujorška aukcijska kuća Lion Heart Autographs je sinoć na internetu upriličila prodaju menija ručka koji je služen putnicima prve klase neposredno prije brodoloma, a na meniju je govedina bila glavno jelo, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pozadini menija se nalazi potpis Isaaca Geralda Frauenthala, jednog od putnika prve klase broda koji je slovio za nepotopivog kolosa na vodi.

Riječ je o meniju čiji vlasnik je bio bogati biznismen Abraham Lincoln Salomon, koji je Titanik napustio među prvim putnicima na čamcu "Lifeboat 1“, koji je kasnije nazvan i "Čamcem milionera“ jer je njime spašeno 12 bogatih putnika, iako je njegov kapacitet 40 osoba.

Aukcija je održava povodom obilježavanja 30. godišnjice od pronalaska olupine Titanika na dnu Atlanskog okeana.

Titanik je iz luke Southampton krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje ka New Yorku 10. aprila 1912. godine.

Kapetan Edward John Smith namjerno je krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanoga, i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Samo četiri dana kasnije Titanik se sudario sa santom leda, koja ga je i potopila.

Od 2.224 putnika i članova posade preživjelo ih je 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500. U pomoć unesrećenima stigao je brod Carpathia.

Olupinu potonulog Titanika na dru Atlanskog okeana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine. U periodu od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete.