Dozvoljeni homoseksualni brakovi
0

New York: Dvije starice prve stale na ludi kamen

Sarajevo-x.com
Kitty Lambert i Cheryle Rudd (Foto: Reuters)
Kitty Lambert i Cheryle Rudd (Foto: Reuters)
Kitty Lambert i Cheryle Rudd, starice iz New Yorka, svojim sudbonosnim da u nedjelju su sklopile brak nakon što je u ovoj saveznoj američkoj državi to dozvoljeno homoseksualnim parovima.

New York je tako postao šesta država koja je dozvolila sklapanje brakova između gay osoba, a gradonačelnik New York Cityja Michael Bloomberg lično je prisustvovao razmjeni zavjeta u rezidenciji Gracie Mansion između Johna Feinblatta i Jonathana Mintza. S njim su na podijumu bile i kćerke.

Novi zakon se proslavljao brakovima širom države, a Lambert i Rudd su se tek nekoliko minuta nakon ponoći jedna drugoj zaklele na vjernost ispred Nijagarinih vodopada, prenosi Reuters.

"Doživjeli samo da proživljavamo pravi američki san, da nas tretiraju kao sve druge i da nas štiti zakon", kazala je Lambert, a potom se uputila na plesni podijum gdje je zaplesala uz "The Egde of Glory" Lady Gage.

Ispred matičnog ureda na Manhattanu viđeni su dugi redovi mladenaca, porodica i prijatelja koji su čekali da se vjenčaju, a tu su prve imale priliku da kažu da 77-godišnja Phyliis Siegel i 85-godišnja Connie Kopelov.

Širom New Yorka za samo jedan dan sklopljena su 823 braka. Prethodno su zakonom odobreni brakovi homoseksualaca u Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshireu, Vermontu i Distriktu Columbia. U 39 saveznih američkih država ovi brakovi su zakonom zabranjeni.