Zanimljivosti
54

Nevjerovatne činjenice o životinjama koje vjerovatno niste znali

Klix.ba
Ponekad zaboravljamo koliko su životinje i njihov svijet nevjerovatni. Mnogo je toga što ne znamo o pojedinim životinjama, a vrijedno je naučiti i saznati.

Primjera radi, nilski konji prave vlastite "kreme" za sunčanje. Nisu samo ljudi ti kojima smeta sunce i koji dobiju opekotine od sunčanja. Nilski konji također mogu dobiti opekotine pa zbog toga njihovo tijelo proizvodi crvenu gustu sluz poput znoja koja im služi da zaštite svoju kožu.

Istraživači su otkrili da način na koji psi mašu repom ili način na koji drže rep u određenom trenutku može otkriti kako se oni osjećaju. Sretni psi vrte repom udesno, a psi koji su tužni, nervozni ili zabrinuti vrte repovima više na lijevu stranu. To je način na koji i ostali psi prepoznaju njihovo raspoloženje.

Jeste li znali da lavovi spavaju 20 sati dnevno, a ostatak vremena provedu hodajući uokolo i jedući? Ženke lavice su te koje uglavnom love plijen. Jedini period kada ne spavaju tako dugo je sezona parenja. U to vrijeme su vrlo aktivni. Spavaj, jedi, razmnožavaj se. Nije ni čudo što ih zovu kraljevima životinja.

Losovi imaju ogromne rogove, ali to je zapravo vrlo osjetljiv dio njihovog tijela. Oni mogu osjetiti slijetanje leptirića ili muhe na svaki dio rogova.

Polarni medvjedi zapravo vuku porijeklo od smeđeg medvjeda koji je živio u Irskoj prije 20.000 godina. Prema istraživanju koje je otkrilo tu činjenicu, na kraju ledenog doba polarni medvjedi su se vratili svojim "ledenim navikama", a njihovi rođaci su nastavili drugačijim životom.

Krave su prilično složena i emotivna bića. Istraživanja su pokazala da krave imaju emocije i trpe poniženje kada im se smijemo ili se ophodimo loše prema njima, pa zbog toga budite dobri prema kravama. Interesantno je i to da krave stvaraju prijateljstva sa drugim kravama te da različito muču, odnosno imaju različite "naglaske" u zavisnosti od regije iz koje dolaze.