Moderna umjetnost
0

FOTO / Nevjerovatna djela načinjena od pertli

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled može vam se učiniti da su ovo posve obične slike, no ukoliko pogledate malo bolje uvidjet ćete da su ova nevjerovatna djela izrađena zapravo od pertli!
Kolumbijski umjetnik Federico Uribe mukotrpno i mjesecima radi na svojim fascinantnim djelima, brinući o svakom detalju.

Kada pogledate u sliku bit ćete u potpunosti uvjereni da su kokoška, suncokret ili čovjek nacrtani na platnu, no nisu. Oni su zaista načinjeni od običnih, šarenih pertli koje koristimo za vezanje cipela i patika.

Uribeu je za jedno ovakvo djelo potrebno i do nekoliko mjeseci, stoga ne čudi to što njegove kreacije koštaju i po nekoliko hiljada eura.

Kolumbijac je istakao kako je na ideju stvaranja ovakvih djela došao kada je od proizvođača Puma na dar dobio hrpu pertli, s kojima isprva nije znao šta da radi.

"Pomislio sam: 'zašto ne mogu slikati pertlama?'... i tako je ideja nastala. Rad na jednom djelu je jako komplikovan i potrebno je dosta truda i rada, a najtežio dio je, svakako, tkanje", ispričao je umjetnik.
Uribe svoja djela prodaje po cijeni od 23.000 do 50.000 eura. Tvrdi kako na samo jednom djelu radi 30 dana po deset sati dnevno.
"Moje omiljeno djelo je 'Umjetnost poezije', odnosno ono gdje je prikazan čovjek u kutiji kako drži suncokret u rukama. Volim to djelo jer je to način na koji ja vidim proces stvaranja umjetnosti. Želim dati najljepši dio sebe. Cijeli moj rad i trud govori o mnogobrojnim mogućnostuma materijala i posmatranja svakodnevnih stvari na posve drugačiji način", objasnio je 47-godišnji kolumbijski umjetnik, prenosi Daily Mail.