Zanimljivosti
299

Netanyahu: Palestinac je nagovorio Hitlera na holokaust nad Židovima

Klix.ba
Husseini i Hitler tokom jednog sastanka s početka Drugog svjetskog rata
Husseini i Hitler tokom jednog sastanka s početka Drugog svjetskog rata
Benjanim Netanyahu je tokom jednog govora u Jerusalemu izjavio kako je Hitlerova prvobitna namjera bila samo protjerati Židove iz Evrope, ali ga je tadašnji lider palestinskih Arapa nagovorio da ih sistematski ubija i time "riješi problem za sva vremena".

Tokom svog govora na 37. svjetskom kongresu cionista, izraelski premijer je rekao kako je Fuhrer mišljenje promijenio na insistiranje tadašnjeg jerusalemskog muftije Haja Amina al-Husseinija. Navodno je Husseini tvrdio kako bi protjerivanje židova iz Evrope dovelo do njihovog masovnog naseljavanja Palestine, koja se tada nalazila pod britanskom vlašću.

Netanyahu je Husseinija također optužio za organizovanje i propagiranje nasilja nad Židovima još tokom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Tokom govora Netanyahu je pokušao prepričati navodni razgovor između Hitlera i Husseinija:

"Jerusalemskog muftiju su kasnije tokom Nirnberškog procesa pokušali izvesti pred sud zbog njegove uloge u stvaranju Konačnog rješenja (naziv plana nacističke Njemačke za istrebljenje evropskih Židova). Hitler tada nije imao namjeru istrijebiti Jevreje, nego ih samo prognati. Husseini mu je jednom prilikom rekao: 'Ako ih samo protjeraš svi će doći u Palestinu', na šta ga je Hitler pitao šta da učini s njima. 'Spali ih!', rekao mu je Husseini".

Inače, mnogi jevrejski historičari pisali su o sastancima vođe Trećeg rajha i muftije Husseinija, ali nijedan nikada nije spominjao ovaj dijalog, prenosti izraelski portal Haaretz.

Izjava Benjamina Netanyahua dolazi u vrijeme velikih napetosti između Palestinaca i Izraelaca. Naime, u nasilju koje vlada posljednji mjesec ubijeno je najmanje 45 osoba.