Zanimljivosti
35

Nešto drugačije: Antivalentinovo čestitke za parove koji ne vole otrcane fraze

Klix.ba
Bliži se 14. februar Dan zaljubljenih, praznik za koji se kupuju i šalju ljubavne čestitke i pokloni.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol Valentinova je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake se godine za Valentinovo pošalje blizu milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju blizu 50 miliona ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne blizu hiljadu ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitki za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Ukoliko vam je pak dosta tipičnih romantičnih čestitki i poklona za Valentinovo koji se mogu činiti otrcanim, ispranim, neoriginalnim i običnim, onda su ove cinične čestitke baš za vas.

Umjetnica Julie Ann je autorica antivalentinovo čestitki koje slave ljubav na nesvakidašnji, ali iskren i nepretenciozan način.