Potvrđeno iz Bijele kuće
0

Nepozvani bračni par ušao na večeru kod Obame

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bračni par koji je nepozvan došao na večeru priređenu u Bijeloj kući ove sedmice u čast indijskog premijera Manmohana Singha uspio je te večeri da se susretne i rukuje i s Barackom Obamom, potvrdio je u petak ured američkog predsjednika.

Washington Post je prvi objavio da je bračni par iz sjeverne Virdžinije, Tareq i Michaele Salah, čija imena nisu bila na popisu uzvanika, uspio proći sve provjere i "ušunjati se" na večeru.

List je naveo da par, međutim, nije sjeo za stol u posebnom šatoru podignutom na travnjaku ispred južnog pročelja predsjedničke rezidencije u kojem je u utorak navečer održana svečana večera.

Na fotografijama koje su osvanule na Facebooku bračni par Salah se može vidjeti u društvu uzvanika, među kojima su bili i potpredsjednik Joseph Biden, gradonačelnik Washingtona Adrian Fenty, voditeljica CBS-a Katie Couric i šef Obaminog kabineta Rahm Emanuel.

"Tajna služba je duboko zabrinuta i zbunjena zbog okolnosti u vezi s održanom večerom", naveo je u saopćenju šef te službe Mark Sullivan, prenio je Reuters.

Sullivan je naveo da preliminarni rezultati istrage pokazuju da na samom ulazu nije u potpunosti praćena sigurnosna procedura.

Tareq i Michaele Salahi prošli su sve vrste skenera, ali nisu smjeli biti pušteni, kazao je Sullivan, priznajući da je to propust njegove službe koja sada poduzima sve mjere da se takvi incidenti ne bi ponovili.

Glasnogovornik Bijele kuće Nick Shapiro je rekao kako je od tajne službe zatraženo da ispita ovaj slučaj.

"Tajna služba SAD-a je priznala da je pogriješila i oni sada utvrđuju što se tačno dogodilo, a po okončanju istrage poduzet će odgovarajuće mjere", rekao je Shapiro.

On je istaknuo da su zaposleni u tajnoj službi "heroji koji svaki dan riskiraju svoje živote" i američki predsjednik ima puno povjerenje u njih.

Ako im niko iz Bijele kuće nije pomogao da uđu na svečanost, Salahijevi će prekršajno odgovarati za narušavanje javnog reda i mira.