Zanimljivosti
0

Neobjašnjivi fenomen – "iskustvo blisko smrti"

Sarajevo-x.com
Godine 1991. Pam Reynolds iz Atlante doživjela je "iskustvo blisko smrti“ kada se morala podvrgnuti operaciji mozga. Tokom zahvata došlo je komplikacija, a Pamin mozak je 45 minuta prestao da radi. Klinička smrt joj je, kako kaže, donijela nezaboravno iskustvo koje nikada neće zaboraviti, a koje nauka nikada nije uspjela objasniti.

Kada se oporavila, Pam je kazala da se, dok je bila klinički mrtva, susrela sa nekim bliskim rođacima koji su davno preminuli, ali ono što je stručnjake čak više iznenadilo jeste činjenica da je Pam bila u stanju opisati proceduru operacije koju je kako kaže, mogla posmatrati.

U medicinskim izvještajima do kojih su došli istražitelji sa Univerziteta Kentucky navodi se podatak da čak 18% pacijenata koji dožive kliničku smrt svjedoči o "iskustvima bliskim smrti“, prenosi AP.

Nevjerovatn je i podatak što većina izjava pacijenata također sadrži i opise doživljaja izvantjelesnog iskustva. Nauka je pokušala objasniti ovakva iskustva te su urađene dvije studije o stanju o kojem svjedoči Pam Reynolds. Osnovni problem stručnjacima predstavljala je činjenica da je Pam tačno znala šta joj se dešavalo tokom kliničke smrti te da se svih 45 minuta u kojima je njen mozak bukvalno bio mrtav, ona svega sjećala i znala prepričati svoja iskustva.

Stručnjaci sa Univerziteta Kentucky smatraju da je misteriozni fenomen „iskustva bliskog smrti“ u vezi sa poremećajem sna kojeg odlikuje buđenje uma prije buđenja tijela što ima za posljedicu halucinacije i osjećaj da se pacijent nalazi izvan svoga tijela.

Stoga je zaključak studije sa Univerziteta Kentucky da su "iskustva bliska smrti“ u bliskoj vezi sa poremećajem sna i traumatičnim doživljajima prije opasnih operacionih zahvata kao što su operacije mozga i slično.