"Ne brinite se, ona me voli"
0

Neobično prijateljstvo polarnog medvjeda i čovjeka

Sarajevo-x.com
Trener medvjeda Mark Abbot Dumas je jedini čovjek na svijetu koji može bezbrižno prići polarnom medvjedu. Ovaj neustrašivi čovjek se ugodno druži sa šesnaestogodišnjom zvijeri koja je teška 380 kg.

Osim što trenira medvjedicu Agee, Dumas se sa ovom zvijeri i dobro zabavlja. Često se zajedno kupaju u bazenu i hrvaju. Ponekad poziraju fotografima koji naprave neobične fotografije. Jedna od njih je i ona na kojoj se Dumasov vrat nalazi u raljama medvjedice. Nakon iscrpljujuće igre, Dumas i Agee se odmore na travi ležeći jedno pored drugog.

Mark Dumas (60) i njegova supruga Dawn (49) žive u Abbotsfordu u Kanadi. Ovaj par trenira polarnu medvjedicu, najvećeg predatora na svijetu, kako bi se mogao pojavljivati u visokobudžetnim reklamama. Agee se pojavila u filmovima poput onog koji se zove "Alaska". To se dogodilo 1995. godine, samo nekoliko sedmica nakon njenog rođenja.

Agee je toliko privržena svom treneru da se često uspravi na zadnje noge i zagrli ga.

"Ukoliko bi neko drugi pokušao učiniti isto kao i ja, završio bi kao Ageeina večera. Jedini ljudi na svijetu koje voli smo moja supruga i ja. Radio sam sa medvjedima na ovaj način 40 godina, pa tako mogu razumjeti Ageein govor tijela i znati kako se ponašati kako bih bio siguran pored nje. Ona zna pravila i uvijek ih slijedi", rekao je Dumas.

Mark i Dawn su počeli trenirati sa Agee kada joj je bilo samo osam sedmica. On je sarađivao sa režiserom Fraserom Hestonom prije 16 godina. Hestonu je za film "Alaska" trebalo mlandunče polarnog medvjeda. Mark je pronašao Agee u švedskom zoološkom vrtu Kolmarden gdje je bila višak. Dozvolu da je preuzme je dobio nakon što je dokazao da im odgovarajuće uslove kako bi se brinuo za nju.

"Agee je nekoliko sedmica živjela u našem domu. Vremenom je postajala sve veća, pa smo je prebacili u prostor koji smo joj ranije namijenili", rekao je Dumas.

Sada Agee živi u iznajmljenom ograđenom prostoru koji se nalazi u blizini Dumasove kuće u Abbotsfordu. Često se pojavljuje na TV ekranima.

U večernjim satima Agee jede velike količine lososa bogatog proteinima, piletinu i druge vrste mesa. Jede i pseću hranu sa puno ugljikohidrata i vitaminskim suplementima, objavioje Daily Mail.