Kreativno nezadovoljstvo
0

Neobični protesti širom svijeta

Sarajevo-x.com
Nekoliko hiljada poljoprivrednika sa traktorima je blokiralo ulice Brisela, kako bi na taj način upozorili čelnike Evropske unije na njihov težak položaj prouzrokovan ekonomskom krizom i drastičnim padom cijena mliječnih proizvoda.

No, farmeri su otišli korak dalje u svome izražavanju nezadovoljstva od klasičnog protesnog okupljanja, te su se od napada policije branili mlazovima mlijeka direktno iz kravljeg vimena.

Ovo je samo jedan u nizu neobičnih načina iskazivanja gnjeva i skretanja pažnje na razne probleme. Navodimo samo neke.

Muškarci iz organizacije Fathers4Justice protestuju protiv diskriminirajuće zakonske legislative koja u neravnopravan odnos stavlja oca i majku prilikom određivanja skrbništva nad djetetom. Aktivisti se pojavljuju u kostimima super heroja iz stripova kao što su Superman, Batman, Spiderman, penju se na zgrade i šalju poruke u javnost.

Gradonačelnik Londona Ken Livingstone je 2004. godine izjavio da odijevanje u dječije kostime zapravo dokaz 'zašto neki muškarcima treba zabraniti pristup djeci'.

Irački novinar Muntazer al Zaidi postao je poznat širom svijeta nakon što je na jednoj press konferenciji bacio cipele na bivšeg američkog predsjednika Goergea Busha, kao izraz bunta protiv američke i britanske vojne invazije na Irak.

On je tada uzviknuo "Ovo je poljubac za rastanak, pseto jedno" dok je bacao prvu cipelu u pravcu Busha te dodao: "Ovo je za sve udovice i siročard i za sve ubijene u Iraku", pa je bacio i drugu. Incident se pretvorio u popularnu online igricu "Sock And Awe", a do sada je oko 100 miliona cipela bačeno na lice bivšeg predsjednika.

Međunarodna organizacija PETA širom svijeta organizira proteste protiv okrutnosti nad životinjama. Najčešči oblik skretanja pažnje jeste razodijevanje na javnim mjestima, stavljanje lažne krvi na tijela i zatvoranje u kaveze.

No, za mnoge Peta je izgubila na kredibilitetu kada je kritizirala američkog predsjednika Baracka Obamu što je nemilosrdno zgnječio muhu koja mu je smetanja tokom televizijskog intervjua.

Grupa žena se 2007. godine okupila ispred ispred restorana Applebee u Phoenixu kako bi javno dojili svoju djecu. Ovo je bio izraz negodovanja protiv vlasnika lanca restorana čije osoblje je zatražilo od jedne majke da pokrije grudi dekom dok doji dijete.

"Ja ne jedem sa prekrivačem na svojoj glavi, pa ne očekujem ni da se moje dijete mora hraniti ispod deke", kazala je jedna majka za Reuters.

Žene iz Indije pobunile su protiv nasilja nad ženama i prisiljavanja na brak, tako što su vjerskim zvaničnicima poslale ružičaste gaćice.

Pramod Muthalik, vođa ortodoksne Hindu grupe Sri Ram Sena ove godine je zaprijetio da će sve parove koji budu zatečeni zajedno za Valetinovo prisiliti na brak.

Kao odgovor tome, grupa naprednih žena, kako su sebe nazvale, pokrenula je kampanju rozih gaćica. Oni su zamolili svoje istomišljenike da pošalju donje rublje gospodinu Muthaliku, a inicijativa je dočekana sa oduševljenjem -više od 500 pari gaćica poslano u samo jednom danu.