Zanimljivosti
15

Neobični "panda šišmiš" pronađen u Južnom Sudanu

Klix.ba
Istraživači su otkrili vrstu šišmiša koja nevjerovatno podsjeća na pandu. Radi se o toliko rijetkim šišmišima da naučnici smatraju da se radi o potpuno novoj vrsti.

"Pažnju su mi odmah privukli izrazito lijepi i upečatljivi uzorci pjega i pruga na šišmišu. Bilo je više nego jasno da se radi o izvanrednoj životinji, kakva nikada prije nije viđena", izjavila je biologinja DeeAnn Reeder, koja je šišmiša otkrila u Rezervatu Bangangai Game.

Nakon povratka u Sjedinjene Američke Države Reeder je otkrila da je šišmiš isti kao i onaj koji je 1939. godine ulovljen u obližnjem Kongu i nazvan Glauconycteris superba. Ipak, ona i njeni kolege nisu smatrali da se ovaj šišmiš ikako uklapa u rod Glauconycteris.

"Nakon pažljive analize bilo je jasno da ne pripada tom rodu. Nijedna od njegovih karakteristika se nije uklapala. Bio je toliko jedinstven, da smo morali stvoriti potpuno novi rod", rekla je Reeder.

Zajedno sa kolegama sa Instituta Smithsonian i Islamskog univerziteta u Ugandi, Reeder je ovog šišmiša smjestila u novi rod - Niumbaha.

Niumbaha na jeziku naroda Azande znači "rijedak" ili "neobičan". Ovaj šišmiš je jedan od samo pet primjeraka njegove vrste koji su ikada uhvaćeni.