Zanimljivosti
29

Neobičan gest fotoreportera iz Novog Sada: Telefonsku govornicu pretvorio u biblioteku

Anadolija
(Foto: AA)
Novi Sad već treću godinu zaredom 6. aprila dobija mini bilbioteku u jednoj od gradskih telefonskih govornica. Ove godine na Bulevaru oslobođenja, najprometnijem novosadskom bulevaru jedna telefonska govornica dobila je policu sa tridesetak knjiga različitog žanra koje je, kao i prethodne tri godine, ljubiteljima knjige donirao Slobodan Šušnjević fotoreporter “Dnevnika” i građanski aktivista.

U izjavi za AA Šušnjević ističe da ovu akciju organizuje u sjećanje na 6. april 1941. godine kada su avioni nacističke Nemačke bombardovali više gradova u Jugoslaviji, među njima i Beograd, gde je sa zemljom sravnjena Narodna biblioteka i značajan književni fond izgoreo.

"Jedan od načina da sačuvamo sjećanje na književni fond i opismenjenu istoriju Narodne biblioteke, jeste da koristimo knjige. Neke da podmetnemo pod glavu, neke da popravimo hod, a neke i da pročitamo. Uživajte u mirisu knjiga i mudrostima u njima napisanim”, poručio je Šušnjević posjetiocima ove neobične biblioteke na otvorenom.

Kako kaže, ovaj datum obilježava još od 1986. godine kada se sa nekolicinom prijatelja dogovorio da svako od njih 6. aprila kupi po jednu knjigu

"Prije dvije godine želio sam da ovaj datum obilježim na drugačiji način. Napravio sam malu biblioteku u telefonskoj govornici i svake godine biram drugu govornicu na kojoj postavim policu s knjigama. Knjige sakupljam tokom godine na akcijama, neke mi daju prijatelji, a neke su i iz moje kolekcije. Građani ove knjige mogu slobodno da odnesu na čitanje", kaže Šušnjević.

On navodi da ova neobična knjižara vrlo brzo ostane bez knjiga i nada se da je, svako ko je ponio kući knjigu, uzeo s namerom da je pročita i ima u kolekciji.

"Nadam se da će i ove knjige odnijeti Novosađani kako bi ih čitali, ali uvijek postoji mogućnost da završe na trokolici ili u reciklaži", kaže Šušnjević.

Šušnjević, koji je po obrazovanju odgajatelj, poznat je među novinarima kao izuzetno kreativan čovjek koji je u stanju da uz pomoć priručnih materijala izradi neki zanimljiv predmet ili osmisli akciju koja razveseli ljude. Jedna od njih je akcija "ponesi osijmeh”, koju je osmislio praveći ceduljice sa smajlijem koju je svako mogao da otcijepi i ponese sa sobom. U zgradi “Dnevnika” je, uz pomoć gumice, na unutrašnjim zidovima naslikao Ivu Andrića, Če Gevaru koje i danas može vidjeti svako ko prolazi između drugog i četvrtog sprata “Dnevnikove” desetospratnice.

“Verujem u spasenje kroz stvaralaštvo, a onda aktivizam dolazi sam po sebi. Sve što radim i stvaram, dobija oblike aktivizma. Učestvujem u akcijama, jer želim da budem deo nečega. Pronalazim se u tome”, poručuje Šušnjević.