Zanimljivosti
0

Nema više razlike između igračaka za djevojčice i dječake

Klix.ba
Razlike među muškim i ženskim igračkama više nema. U prodavnicama širom svijeta, pred božićne i novogodišnje praznike prodaju se lutke koje majke kupuju sunovima i igračke-vatrogasci koje na poklon dobijaju djevojčice. Prodavači, ali i stručnjaci, tvrde da se na ovaj način razbijaju rodne barijere.

Katalog francuskog supermarketa Super-U izazvao je mnogo pažnje. Naime, u katalogu su fotografije na kojima su prikazani dječaci kako se igraju s lutkicama i djevojčice koje se zabavljaju autićima na daljinsko upravljanje.

"Ovo nije aktivizam. Ali, idemo ukorak s promjenama u društvu i promjenama uloga", kazao je Thierry Desouches, glasnogovornik supermarketa, dodavši da se na taj način razbijaju stereotipi kao naprimjer da je roze daska za peglanje za djevojčice, a plavi automobil za dječake.

U prodaji su i igračke - kuhinje i pribor za čišćenje koji su namijenjeni dječacima i djevojčicama, a mogu se naći u prodavnicama u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji i Maroku. Također, u mnogim zemljama prodavnice igračaka uklanjaju zone za dječake i za djevojčice, te prave jednu "rodno neutralnu".