Ide u obdanište
0

Nema više lanaca za dvogodišnjeg Kineza

Sarajevo-x.com
Šokantna priča koja je zbog svoje brutalnosti obišla cijeli svijet, konačno je završena. Dvogodišnji Kinez kojeg je otac, vozač rikše u Pekingu, vezao lancem dok bi odlazio da završava svoj posao, spašen je ovog svojevrsnog ropstva i ubuduće će svoje vrijeme provoditi sa ostalom djecom - u obdaništu, piše Daily Mail.

Nakon što je priča doslovno osramotila pekinške vlasti u cijelom svijetu, vlasnik jednog obdaništa je ponudio ocu djeteta besplatne usluge tokom naredne tri godine.

Obdanište Aibei će platiti 4.200 eura u troškovima kako bi se dječak maknuo sa ulice i imao djetinjstvo poput ostale djece u glavnom gradu Kine.

Vlasnika obdaništa, poznatijeg i kao Mr.Pi, snažno je potresla fotografija dječaka koji je lancem bio privezan za stub ulične rasvjete i ostavljen na ulici dok je njegov otac zarađivao za život.

Dječakov otac je ranije izjavio kako je sina morao vezati lancem kako ga niko ne bi ukrao, jer je već prije nekoliko godina oteta njegova kćerka o kojoj još uvijek ništa ne zna.

Porodica u kojoj živi ovaj mališan je toliko siromašna da jedva može platiti hranu i smještaj, s obzirom da su imigranti iz unutrašnjosti koji u glavnom gradu po pravilu nemaju niti dobar tretman niti velika prava. To znači da nemaju prijavu boravišta, pravo na zdravstveno osiguranje niti obrazovanje, a još manje na pristup brizi o djetetu u nekom od obdaništa.

Tako je jedina varijanta za oca bila da dijete povede sa sobom na posao i da ga ostavlja na ulici vezanog lancem, poput neke atrakcije. Priča je izgleda uzdrmala i lokalne vlasti u Pekingu koje su obećale da će pomoći ovoj porodici u osiguranju normalnog života, "u pokušaju harmonizacije kineskog društva".

Jaz između bogatih i siromašnih u Kini je uzeo maha, a kriminalci se sve više bave otmicama djece i traženjem otkupnine za njihovo puštanje. Praksa je pokazala da se djeca u ovoj zemlji prodaju i kao roblje.