Jedinstveni svećenik
0

Neko širi vjeru obrazovanjem, a neko "skateboardanjem"

SRNA
Svećenik na skateboardu postao je internet-senzacija nakon što je privukao više od 250.000 gledalaca na "YouTubeu". Video ste mogli pogledati i na našem portalu, a BBC je donio priču o ovom nesvakidašnjem vjerskom predstavniku.

Mađarski svećenik Zoltan Lendvai (45), čiji je prvi skateboard imao grb pape, izrazio je uvjerenje da se time mladim ljudima može otvoriti put ka Bogu.

Na video snimku naslovljenom kao "smiješni video snimak svećenika na skateboardu" koji ima crnu odoru prikazani su njegovi pokreti.

Prema njegovim riječima, na ovaj metod širenja Božije riječi naveo ga je primjer Svetog Johna Boscoa, katoličkog svećenika iz 19. vijeka koji je putem igre pomagao u obrazovanju siromašne djece.

"Mnogo puta sam osjetio da na ovaj način mogu  ljude da približim Gospodu Isusu Hristosu", rekao je Lendvaj koji je naučio da upravlja skateboardom sa 14 godina.

Svećenik, koji je iz sela Redics na mađarsko-slovenačkoj granici, rekao je da je u crkvenu zajednicu uspio da dovede troje tinejdžera koji nikada prije nisu prisustvovali vjerskoj službi, a da je dosad mladima podijelio šest svojih skateboarda.