Zanimljivosti
1k

Nauka kaže kako žene s većim stražnjicama rađaju inteligentniju djecu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kako nam pokazuju brojni primjeri zvijezda iz šoubiznisa kao što su Kim Kardashian, Jennifer Lopez ili Nicki Minaj, trenutno vlada trend velikih stražnjica. Ipak, na stranu estetske vrijednosti i lične preference, velika stražnjica ima i svoje naučne prednosti.

Studija sa Oxford univerziteta iz 2010. godine je pokazala kako se veća stražnjica povezuje sa rađanjem zdravije djece.

Nauka je još davno dokazala kako žene koje su "jače" građene kad je u pitanju donji dio tijela (bokovi, stražnjica i butine) manje podložnije zdravstvenim problemima povezanim sa srčanim bolestima i visokim holesterolom.

Masne naslage koje su kod žena pohranjene u bokovima i stražnjici sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, istih onih koje pomažu pravilnom razvoju mozga bebe u trudnoći.

Studije pokazuju kako masnoće koje se nalaze u majčinom mlijeku dolaze iz "rezervoara" smještenih u donjim dijelovima tijela, što znači da omega 3 masne kiseline postaju sastavni dio bebine prehrane neophodne za pravilan rast i razvoj.

Ovo nije ništa novo: istraživači su još 2007. godine otkrili kako masti u stražnjici majke pomažu rađanju pametnije djece.

Zapravo, autor studije sa univerziteta u Pittsburghu, William Lassek je došao do zaključka kako je razlog zašto muškarce privlače žene sa većim stražnjicama upravo način na koji evolucija i majka priroda osiguravaju rađanje zdravijih i pametnijih potomaka.

Lassek's je o ovoj temi čak i napisao knjigu pod nazivom "Why Women Need Fat."