Zanimljivosti
2

Naučnici će pokušati identificirati Mona Lisu pomoću DNK njenih sinova

Klix.ba
Silvano Vinceti (Foto: AFP)
Silvano Vinceti (Foto: AFP)
Porodična grobnica stare firentinske porodice otvorit će se po prvi put kako bi se identificirale kosti žene za koju se smatra da je bila model za čuveni portret Leonarda da Vincija, Mona Lisu.

Istraživači vjeruju da je žena koja je inspirisala čuvenog renesansnog slikara iz 16. stoljeća bila Lisa Gherardini Del Giocondo, supruga trgovca koji je živio preko puta Da Vincija.

Prošle je godine otvorena grobnica u nekadašnjem samostanu Ursuline u Firenci, a otkriveno je nekoliko skeleta. Za jedan se smatra da se radi o ostacima Lise Gherardini.

Kako bi identificirrali ženu, istraživači će otvoriti grobnicu porodice Gherardini i usporediti uzorke DNK sa onima njenih sinova.

"Trenutno sprovodimo ugljik-14 testove na tri od osam skeleta pronađenih u u samostanu Ursuline, a koji bi mogli pripadati Lisi Gherardini. Testovi će nnam pokazaati koji od njih pripada 16. stoljeći i tek tada ćemo znati na kojem ćemo skeletu uraditi DNK test", rekao je Silvano Vinceti, čelnik talijanskog komiteta za kulturno naslijeđe.

Smatra se da je Lisin suprug, Francesco Del Giocondo, naručio portret kako bi proslavio njenu trudnoću ili kupovinu kuće, 1502. ili 1503. godine. Nakon njegove smrti, Lisa se zaredila, a preminula je 1542. u 63. godini. Rečeno je da je pokopana u blizini oltara samostana.

Ovakav način ukopavanja bio je uobičajen, zbog čega naučnici moraju sprovesti niz testova kako bi se uvjerili da se radi o pravim ostacima. Ukoliko se rezultati DNK testa poklope, Vinceti planira da pokrene virtualnu rekonstrukciju Lisinog lica i usporedi ga sa Da Vincijevom slikom.