Ipak mogu imati i pozitivne efekte
8

Nasilne igre povećavaju toleranciju na bol

Klix.ba
Nasilne igre u kojima igrači moraju da ubijaju svoje protivnike mogu biti dobre za ljude jer povečavaju prag tolerancije na bol.

Istraživanje na Univerzitetu Keele u Engleskoj je otkrilo da je 40 volontera testne grupe moglo da podnese do 65 posto veću bol nakon što su igrali neku nasilnu igru, za razliku od članova kontrolne grupe koji su igrali nenasilne igre.

Učesnici su morali da igraju nasilne ili nenasilne igre po deset minuta, a onda su morali uroniti ruku u jako hladnu vodu, kako bi se testirala njihova reakcija na bol.

U prosjeku su učesnici ruku u hladnoj vodi držali do 65 posto duže nakon igranja nasilnih igara, što pokazuje da im je povećana tolerancija na bol. Ovi volonteri su imali i više otkucaja srca u minuti.

Istraživači vjeruju da se povećana tolerancija na bol može pripisati prirodnom odgovoru tijela na stres. Prema rezultatima ovog istraživanja, moguće je umanjiti bol igranjem nasilnih igara.

Nedavno je na istom univerzitetu urađeno slično istraživanje, koje je pokazalo da psovanje takođe povećava prag tolerancije bola.