Zanimljivosti
66

NASA ovom muškarcu plaća 18.000 dolara da 70 dana leži u krevetu

Klix.ba
Kad je Andrew Iwanicki u augustu izgubio posao, vjerovatno je pretpostavljao kako će dosta vremena provesti u krevetu. Ipak, sigurno nije imao pojma kako će za to dobiti novac.

Andrew se ubrzo nakon toga pridružio američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, koja će mu platiti čak 18.000 dolara da leži 70 dana. Ova tromjesečna studija dio je trogodišnjeg projekta u kojem istraživači NASA-e nastoje saznati više o atrofiji kostiju i mišića u svemiru. Tim NASA-inih istraživača dosad je posmatrao 54 osobe, a Andrew je posljednji učesnik studije.

"Nisam siguran da li sam sretnik koji će biti pun novca ili budala koja će sve uraditi za novac", kaže Andrew koji leži već četvrtu sedmicu.

Kako se ispostavilo, ležanje u krevetu je mnogo teže nego što biste očekivali. Andrew je prilično aktivan i nije navikao da miruje toliko dugo, tako da mu ovo i nije baš ugodno iskustvo. Najprije su ga stavili na trosedmični period odmaranja, u toku kojeg se morao naviknuti na novu rutinu, sistem vježbanja i režim prehrane. U toku prvih nekoliko dana, morao je proći skeniranje tijela, razne testove, te uraditi nalaze krvi i urina.

U prvih pet dana je osjetio velike glavobolje, bol u leđima i vratu i nije mogao spavati baš dobro. Također, teško mu je padalo i "odlaženje" u toalet u vodoravnom položaju.

"Morao sam prihvatiti da je moja spavaća soba ujedno i moja kuhinja i kupatilo", našalio se.

Ipak, nakon prve sedmice Andrew se počeo navikavati na svoj novi životni stil. Fizička bol je popustila i mogao je uživati u gledanju TV-a i čitanju.

Andrew ističe kako je ovaj NASA-in poziv privukao mnogo gamera i ovisnika o videoigricama.

"Ovo je savršeno okruženje za njih, idealno da pobjegnu u digitalni svijet od obaveza svakodnevnog života. Jedan muškarac je učesnik NASA-inih istraživanja već treći put, a već godinama živi od novca koji je zaradio na takav način", ispričao je Andrew.