Talentovani britanski skulptor
0

FOTO / Napravio skulpturu crkve od zrna pijeska

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
52-godišnji William Wigan britanski je mikro-skulptor koji je nedavno dokazao da svijet uistinu možete vidjeti i kroz zrno pijeska. On je uspio napraviti minijaturnu skulpturu crkve od samo jednog zrna pijeska, koja se može postaviti unutar "oka" igle. Wigan je postao poznato skulptorsko ime pravljenjem skulptura, od Baracka Obame i Neila Armstronga, pa sve do izgleda površine mjeseca.
Njegova djevojka ga je izazvala da pokuša napraviti malu kopiju crkve Svetog Bartolomeja koja se nalazi u britanskom gradiću Churhcdown, a on je to bez ikakvih problema uspio, stvorivši tako mali objekat da ga nije moguće vidjeti golim okom.

"Trebalo mi je šest sedmica i bilo je vrlo teško jer sam morao imati prave mjere", kaže umjetnik Wigan za Daily Mail. On objašnjava da koristi tanke komadiće stakla koje potom postavlja na vrh igle kako bi formirao skulpturu, dok je malenu četkicu koju koristi za njihovu izradu, napravio od vlastitih trepavica.

"Ukoliko napravim neku grešku, bilo bi nemoguće da se ona ispravi. U ovom slučaju želio sam napraviti što je više moguće detalja crkve", kaže on i dodaje:

"Stavio sam nešto mrvljenog stakla za prozore unutar skulpture. Njena cijela veličina može se mjeriti sa veličiniom pune tačke štampane u novinama. To je vrlo bolan proces, u stvari, to me izluđuje".

Wigan kaže da je u prošlosti pravio toliko male stvari da ih je tokom procesa rada udahnuo u sebe.

Ovim interesantnim zanimanjem se počeo baviti još kao dječak, koji nije bio sretan u školi, pa je odlučio kreirati vlastiti svijet fantazije sa kojim je započeo stvaranjem malih kućica za mrave u vlastitoj bašti. Njegova majka ga je pohvalila za obavljeni posao, nakon čega je strast prerasla u pravu karijeru.

"Ona mi je rekla da što su manji predmeti koje pravim, ja ću postati veće ime", kaže Wigan.

Svoj rad, kaže on, uskoro namjerava predstaviti na posebnoj izložbi u britanskom gradu Gloucestershreu.