Zanimljivosti
0

Napadač žrtvi odsjekao penis

FENA
Austrijske vlasti saopćile su u četvrtak da su uhapsile starijeg muškarca turskog porijekla osumnjičenog da je pucao na svoga prijatelja i nakon toga mu odsjekao penis, što su istražitelji nazvali "ubistvom iz časti".

Policija u gradu Wimpassingu, u pokrajini Donja Austrija, izvršila je hapšenje kratko nakon ubistva u srijedu navečer i saopćila da se osumnjičeni, koga je opisala samo kao 76-godišnjeg rođenog Turčina, nije opirao.

Zvaničnici i svjedoci tvrde da je čovjek navodno pucao na žrtvu, 58-godišnjeg muškarca rođenog u Turskoj, na ulici iz sačmarice i potom odsjekao njegov penis kuhinjskim nožem, ostavljajući ga da iskrvari do smrti, javio je AP.

Dva tima hirurga radila su na mjestu zločina kako bi spasila čovjeka, ali ga nisu mogli reanimirati, saopćile su vlasti.

Istražitelji vjeruju da je osumnjičeni očigledno bio ljubomoran na mlađeg muškarca jer je flertovao s njegovom suprugom i tražio je da se razračuna s njim, što je smatrao "pitanjem časti", saopćio je Franz Polzer, načelnik regionalnog ureda za kriminalističke istrage.

Ubistva iz časti, pokretana stavom da je porodična čast vrhunac, drevna su tradicija povezana s kurdskim regijama Turske, Iraka i Irana kao i plemenskim područjima Pakistana i nekim arapskim društvima.

Osumnjičeni je prvo pobjegao u obližnju kuću nakon ubistva, ali su svjedoci obavijestili policiju o tome gdje se sakrio te se on ubrzo predao, kazao je Polzer.

Policija je saopćila kako izgleda da je čovjek nabavio sačmaricu ranije tokom dana. Također je javila da se on riješio noža, ali da je doveo policajce do mjesta na kojem je ostavio oružje.

Polzer je izjavio novinskoj agenciji Austria Press (APA) kako je osumnjičeni napadač sumnjao da je žrtva imala aferu s njegovom suprugom tokom proteklih 20 godina. Osumnjičeni je izjavio da je upozorio žrtvu da prekinu tu vezu još prije jedne decenije.

Tokom ispitivanja osumnjičeni nije pokazivao nikakvo kajanje i umjesto toga izrazio je olakšanje "što je sačuvao čast", navode zvaničnici u saopćenju.

To je prvi takav slučaj poznat u Austriji, u kojoj živi oko 200.000 Turaka, što je treća po veličini zajednica turskih iseljenika, nakon Njemačke i Francuske.