Zanimljivosti
5

Nakon smrtnih slučajeva Rusija pokrenula kampanju: Selfie vas može koštati života

Klix.ba
Ruska policija objavila je vodič za sigurnije pravljenje selfija nakon što je povećan broj osoba koje su prilikom fotografisanja zadobile povrede ili poginule.

Najmanje 10 osoba je poginulo, a 100 povrijeđeno od početka ove godine u nesrećama dok su pokušavali napraviti rizične selfije, od poziranja s napunjenim pištoljem, granatom u ruci ili penjanje na željeznički most.

U kampanji su korišteni znakovi poput onih na putevima kako bi istakli opasnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije uz ove fotografije objavilo je i upozorenja: "Kul selfiji mogu vas koštati života!", "Selfie s oružjem ubija" i slično.

Kampanja je pokrenuta kada je 21-godišnja žena u Moskvi slučajno ispalila sebi metak u glavu kada se pokušala fotografisati s pištoljem. Početkom ove godine dvojica mladića "raznijeli su se" kada su htjeli napraviti selfie s granatom iz koje su izvukli osigurač. Mobitel je sačuvan u eksploziji tako da su policajci mogli vidjeti šta se dogodilo.

Tinejdžer u Ryazanu ubijen je u maju kada je pokušao napraviti selfie sa mosta na željeznici. Dotakao je električne žice i preminuo je.

"Nažalost, primijetili smo da je broj nesreća uzrokovanih ljubavlju prema selfie fotografijama konstantno u porastu. Od početka godine govorimo o stotinama povreda. Prije nego što pravite selfie morate razmisliti o činjenici da zbog velikog broja lajkova dovodite sebe u opasnost i da to ekstremne fotografije mogu biti vaše posljednje i posthumno objavljene", rekla je Yelena Alexeyeva, pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Rusije.