Zanimljivosti
0

Nakon "Rockya", u Srbiji i spomenik "Tarzanu"

FENA
Johnny Weissmuller
Johnny Weissmuller
Maleno srbijansko selo Međa na granici s Rumunjskom pokrenulo je inicijativu za izgradnju spomenika svjetskom plivačkom rekorderu i filmskom "Tarzanu" Johnnyju Weissmulleru.

Naime, taj peterostruki olimpijski pobjednik rođen je 1904. kao Janos Weismuller u tom selu u Banatu, koje je tada bilo dio Austro-ugarske monarhije.

Mještani Međe su ideju za svoju inicijativu dobili nakon što je u srbijanskom selu Žitištu podignut spomenik "Rockyju Balboi", filmskom boksaču kojega je utjelovio Sylvester Stallone.

Kuća u kojoj je Weissmuller rođen u Međi i dalje postoji, a nekoliko članova njegove obitelji pokopano je na mjesnom groblju.

Weissmuller, čija je obitelj emigrirala u SAD ubrzo nakon njegova rođenja, osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine i još dvije četiri godine kasnije u Amsterdamu. U karijeri je oborio svjetski rekord nevjerojatnih 67 puta i bio prvi čovjek koji je 100 metara preplivao ispod minute.

Kasnije se posvetio filmskoj karijeri, a najpoznatiji je po ulozi strip junaka "Tarzana" kojeg je na velikom platnu tumačio 12 puta.