Zanimljivosti
0

Nakon deset godina šutnje, dječak ponovo progovorio

Sarajevo-x.com
Kada su mu doktori rekli da se mora podvrgnuti operaciji krajnika, trogodišnji Ben Grocock bio je toliko uplašen te je svojim roditeljima zaprijetio da, ukoliko pristanu na operaciju, on više nikada neće progovoriti. Operacija je urađena, a Ben je ispunio svoju prijetnju i više od deset godina nije rekao ni riječi. Nedavno je prekinuo svoju šutnju.

Kada se probudio iz narkoze Ben je izrekao svoje posljednje riječi i ušao u svijet tišine u kojem je živio narednih deset godina. Nedavno je napunio 13 godina i po prvi put počeo govoriti. Za ovaj napredak najzaslužnija je lokalna vatrogasna brigada koja je održala kurs za samopouzdanje, a na koji je išao i Ben.

Ben, pored toga što je počeo normalno govoriti, uspio je govoriti i pred masom vatrogasaca kada je izrekao kratko "hvala" na ceremoniji završetka kursa. To je bio prvi put da su ga roditelji čuli kako priča otkako je bio malo dijete. Sa porodicom i prijateljima Ben je prije komunicirao gestama i pisao je bilješke.

Doktrori su kazali da Ben boluje od rijetkog poremećaja zbog kojeg djeca u određenim situacijama zbog straha ili šoka jednostavno zanijeme.