Uspješno operisana
0

Nakon 13 godina hranjenja kroz cjevčicu kašikom pojela prvi obrok

Sarajevo-x.com
Chloe Baker i njena mjak
Chloe Baker i njena mjak
Četrnaestogodišnja Chloe Baker prvi put je pojela obrok nakon uspješne transplatacije oba plućna krila. Bolujući od cistične fibroze pluća, djevojčica se 13 godina kroz cijev hranila visoko kaloričnim mlijekom.
Chloe je prije samo četiri mjeseca bila preslaba da hoda, diše, a bez pomoći nije mogla ni jesti. Hronično bolesna djevojčica se kroz cijev direktno u stomak hranila od svoje prve godine.

Doktori su u januaru ove godine pozvali njene roditelje i saopštili da su pronašli donatora, te da su spremni obaviti tešku i opasnu operaciju. Desetosatna operacija prošla je uspješno i 14-godišnjakinja je počela jesti i hodati nakon samo nekoliko dana od urađene transplatacije oba plućna krila.

Cistična fibroza je poremećaj koji utječe na probavni sistem, znojne žlijezde i pluća, a otežava protok zraka.

Majka djevojčice je presretna što se njena kćerka brzo oporavila i što konačno može normalno živjeti. Chloe je počela ići u školu, provoditi vrijeme sa prijateljima i uživati u hrani, piše Daily Mail.

"Presretna sam što sa prijateljima mogu izaći vani, provoditi vrijeme u parku, šetati od škole do kuće, kao i izvesti psa vani", kaže sretna Chloe. "Bila sam prilično uplašena prije operacije i nisam bila sigurna da li želim ići na transplant listu. Ipak, sve je bilo vrijedno ovoga što sada imam."