Iz drugog pokušaja
0

Najvrednija kineska vaza prodata upola cijene

Klix.ba
Kineska porculanska vaza iz 18. stoljeća, koja je prije dvije godine mogla biti prodata za 83 miliona dolara, je nedavno prodata na aukciji u Londonu za manje od polovine te sume.

Ova prelijepo ukrašena 40 centimetara visoka vaza je napravljena za cara Qianlonga, a otkrivena je na tavanu porodične kuće Tonyja Johnsona i njegove majke Gene u Londonu. Prvobitno je ponuđena na aukciji 11. novembra 2010. godine, kada je prodata Wangu Yaohuiju, kolekcionaru iz Pekinga, za 83 miliona dolara, što je bilo 50 puta više od očekivane cijene. Međutim, Yaohui je na kraju odbio platiti punu cijenu. Da je kojim slučajem ispoštovao dogovor, ova vaza bi bila najskuplji primjerak kineske umjetnosti ikada prodat na nekoj aukciji.

Tokom drugog pokušaja prodaje vaza je dostigla cijenu između 32 i 40 miliona dolara, a kupio ju je neimenovani kineski kolekcionar, prenosi AFP.

"Aukcijska kuća Bonhams može sa zadovoljstvom reći da je vaza prodata na privatnoj aukciji za još uvijek nepoznatu novčanu sumu. Postignuta je prava cijena. To je bio iznos koji je većina ljudi bila spremna ponuditi i tokom originalne aukcije. Mi mislimo da je ovo stvarna vrijednost vaze", rečeno je iz aukcijske kuće Bonhams, koja je organizovala aukciju.