Prestao rasti
0

Najviši čovjek na svijetu ne može naći suprugu

Klix.ba
Najviši čovjek na svijetu, visok dva metra i 51 centimetar, je tridesetogodišnji Turčin Sultan Kosen. U izjavi za agenciju Anadolija, on je kazao kako mu je životna želja da se oženi te da konačno stanuje u kući prilagođenoj njegovoj visini.

Kosen je istakao da su prilikom posljednjeg mjerenja sudije za Guinnessov rekord izmjerile da je porastao 4,5 centimetara, te da je visok dva metra i 51 centimetar, a dlanovi su mu porasli za jedan centimetar i sada su dugi 28,5 centimatara.

"Ruke su mi stvarno duge, a imam i najduže noge na svijetu, što je dokaz da sam najviši na svijetu", kazao je Kosen.

Prije dvije godine, zbog zdravstvenih problema, podvrgnut je operaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nakon čega je prestao da raste.

"Hormoni rasta su počeli da se normaliziraju. Zbog toga sam vrlo sretan. Osim što sam potpuno ozdravio, prestao sam i rasti. Nemam više problema u potrazi sa za odjećom i cipelama", objasnio je najviši čovjek na svijetu.

Ovom Turčinu je drago što je prestao da raste, jer mu je sada život mnogo lakši iako se još uvijek suočava sa velikim problemima u svakodnevnom životu.

"Već dvije godine nisam nimalo porastao. Dešavalo mi se prije da kada kupim hlače, košulju ili cipele, sve bi mi okraćalo za nekoliko mjeseci. To bi me uvijek rastužilo. Ali, nemam više takvih problema", rekao je Kosen.

Objasnio je da mu je vrlo drago što je riješio problem mukotrpnog traganja za cipelama, koje su, prema njegovim riječima, uvijek bile tijesne.

"Sada mi cipele dolaze iz inostranstva. Prije sam teško poronalazio obuću koja mi nije tijesna. To mi je predstavljalo veliki problem. Ali, nakon što sam ušao u Guinnessovu knjigu rekorda jedan čovjek dobre volje iz Njemačke svake godine mi šalje dva para cipela koje mi odgovaraju", kazao je Kosen.

Međutim, istakao je da mu veliki problem predstavlja to što živi u kući koja nije napravljena prema njegovoj visini.

"Teško mi je ulaziti na vrata, jer su niska. Isto tako, svaki dan nekoliko puta udarim glavom u plafon. Ovo mi je zaista veliki problem, ali jedan turski biznismen mi je obećao sagraditi kuću u kojoj ću moći komotno stanovati", izjavio je ovaj visoki Turčin. Poručio je da mu je najveća životna želja da se oženi i da u miru i okruženju porodice provede ostatak života.

"I ja želim zasnovati porodicu, jer to je i moje prirodno pravo. Upoznao sam nekoliko djevojaka u inostranstvu, ali želim oženiti djevojku iz naše zemlje i koja voli našu kulturu i naše običaje. Najvažnije mi je poštenje i karakter buduće supruge. Uopšte nije bitna njena visina, može biti visoka i 1,5 ili 2,5 metra", kazao je Kosen.

Istakao je da ga neke porodice ne žele za zeta, jer je previše visok, što su mu neki i otvoreno kazali.

"Neke djevojke me nisu željele za muža, jer sam, navodno, previše visok za njih. Otac jedne od djevojaka koju sam želio oženiti čak mi je kazao da od mene mogu biti tri čovjeka i da mi ne da kćerku za suprugu", rekao je najviši čovjek na svijetu.

Iako je imao nekoliko ponuda za posao koje nisu ostvarile, kazao je da je njegova visina do sada predstavljala veliki problem za potencijalne poslodavce.

"Samo zbog moje prekomjerne visine do sada nisam uspio pronaći zaposlenje niti sam mogao započeti vlastiti posao, a niti mogu išta raditi. Zato bih volio da konačno imam normalan život i da ne ovisim o drugima", poručio je Kosen.

Na kraju razgovora, Kosen je kazao da bi želio da dobije ulogu u filmovima i reklamama iako do sada nije dobio takve ponude.