Zanimljivosti
0

Najviši čovjek na svijetu napokon dobija kuću "po mjeri"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najviši čovjek na svijetu, Turčin Sultan Kosen, visok je 2,51 metara, a napokon će dobiti kuću u kojoj će se moći normalno kretati.

Porodica Kosen živi u turskom gradu Mardinu, gdje im se gradi nova kuća u kojoj će Sultan Kosen imati sobu površine 25 metara kvadratnih napravljenu specijalno za njega.

On je, u izjavi za agenciju Anadolija (AA), kazao da su suci za Guinnesovu knjigu rekorda izmjerili da mu je visina porasla za 4,5 centimetara, što znači da je trenutno visok 2,51 metara. Njegove ruke su narasle do 28,5 centimetara.

Kosen je kazao da često putuje u inostranstvo.

"Na Haitima sam radio dva mjeseca u jednom cirkusu. Upoznao sam različite ljude i kulture. Naravno, mnogi ljudi su mi davali razna obećanja ali rijetko da su to i ispunili. Moj otac sada gradi ovu kuću od svojih mogućnosti. Imat ćemo šire prostorije i stvari. Zaista smo pretrpjeli mnoge poteškoće počevši od finansijskih. U staroj kući mi je stvarno bilo teško, jer su nam vrata bila visoka oko 1,5 metara, tako da sam morao sjediti ili skroz čučnuti da prođem kroz njih. Standardi nisu za mene", pojasnio je on.

Njegov brat Cemal Kosen također navodi da Sultan nije mogao stati u staru kuću. On kaže da će u novoj kući sve biti prilagođeno najvišem čovjeku na svijetu.

Majstor Adnan Salih je rekao da su počeli sa izgradnjom kuće na površini od 250 metara kvadratnih, te da je planiraju završiti za mjesec dana. On je kazao da će visina vrata biti 2,5, a visina sobe 3,5 metara.