Zanimljivosti
72

Najviši čovjek na svijetu: Imao je 22 godine, 222 kg i bio visok 2,72 metara

Klix.ba
(Foto: Business Insider)
Najviši čovjek na svijetu je u dobi kada je prohodao bio visok već 91 centimetar, svog je oca mogao uzeti u naručje s devet godina, a narastao je do 2,72 metra. Njegovo ime je Robert Wadlow i on je naviši čovjek koga je svijet ikad upoznao.

Robert Pershing Wadlow rođen je 22. februara 1918. i težio je 3,7 kilograma. No, već sa šest mjeseci imao je više od 13 kilograma, što je duplo više nego li je uobičajeno za taj uzrast.

U desetoj godini Wadlow je imao 95 kilograma i bio visok 1,82 metara. Wadlow nije samo postavljao rekorde po visini. Nosio je i najveći broj cipela koje su specijalno za njega izrađivane.

Tek u 12 godini saznao je da je poremećaj rada hipofize krivac za njegov ubrzani rast. Tada je već bio visok 2,10 metara. Kada je sa 13 godina postao skaut, vreća za spavanje i sva ostala oprema morala je biti modfikovana.

Wadlow je bio najstarije od petero djece svojih roditelja. Svi članovi njegove porodice bili su normalne visine i težine što se može vidjeti i na porodičnim fotografijama.

Svu odjeću Wadlow je morao posebno naručivati. U 19. godini bio je visok 2,61 metar i već tada je postao najviši čovjek koga je svijet upoznao.

Bio je poznat i kao "Nježni gigant". Novac je zarađivao od putovanja i pokazivanja svoje neobične visine zainteresiranim gledaocima.

Umro je 15. jula 1940. nakon infekcije stopala. Imao je 22 godine, 222 kilograma i 2,72 metra. Kovčeg s njegovim tijelom nosilo je 18 osoba a sahranjen je u svom rodnom mjestu u Altonu. Njegova porodica odlučila je uništiti većinu njegovih stvari i predmeta kojima se služio iz straha da ne bude upamćen kao "nakaza".