Zanimljivosti
31

Najveći svjetloružičasti brušeni dijamant na svijetu prodat za 31,5 miliona dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Najveći svjetloružičasti brušeni dijamant na svijetu prodat je na aukciji za rekordnih 31,56 miliona dolara. Dva ponuđača borila su se telefonom pred 150 konkurenata na aukciji u jednom luksuznom hotelu u Ženevi.

Aukcijska kuća Sotheby's saopćila je da je najveći ružičasti brušeni dijamant dobio novog vlasnika.

"Ovo je novi rekord za ružičasti dijamant, to je najviša cijena do sada“, rekao je šef Odjeljenja za nakit te kuće David Bennett, navodeći da je kupac iz Azije.

Sotheby's je vrijednost dijamanta od 15,38 karata, postavljenog na prsten, procijenio na sumu između 28 i 38 miliona dolara, nazvavši ga izuzetnim. Nađen je prije pet godina u rudniku u Južnoj Africi, a brusio ga je prodavac, firma Cora International, iz New Yorka. Kamen nazvan "Jedinstveni ružičast" ima certifikat Američkog gemološkog instituta (GIA) čime je potvrđeno da ima najpoželjniju nijansu ružičaste boje i neuporedivu bistrinu.

Od svih dijamanata koje godišnje procjeni GIO, samo tri posto ima najvišu ocjenu boje i manje od pet posto od toga je ružičasto, a tek neznatan broj od tih pet posto ima i vrhunsku bistrinu.