Dvorac na stablu
0

FOTO / Najveća drvena kuća uskoro ulazi u Guinnessovu knjigu

Sarajevo-x.com
Velika drvena kuća u Crossvilleu, u saveznoj američkoj državi Tennessee, koja je napravljena tako da se oslanja na jedno stablo, uskoro će i službeno biti potvrđena najvećom na svijetu i ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Procijenjeno je da je u ovu masivnu drvenu kuću zakucano oko četvrt miliona eksera kako bi bila dovoljno stabilna. Gradnja kuće je počela kao hobi Horacea Burgessa koji ju je počeo graditi sada već daleke 1993. godine, nakon što je "dobio znak od Boga". Ovaj samouki stolar je od tada gotovo stalno radio na kući, ali kaže još uvijek je nije završio.

Kuća je visoka gotovo sto metara, ima deset spratova, uključujući i svetište, košarkaško igralište stolicu za ljuljanje, skrivene prolaze, strma stubišta i "penthouse" koji je Burgess sagradio za svoju suprugu.

Da bi potvrdio da zaslužuje Guinnessovu titulu Burgess će morati osigurati mjerenje svakog centimetara drvene kuće, u čemu će mu vjerovatno pomoći prijatelji. Kuća do sada nije pretrpila nikakvu štetu uzrokovanu tornadom koji je nedavno zahvatio ovo područje, ali su na njoj vidljivi tragovi vandalizma.