Bijeg iz gradske buke
0

Najtiše mjesto na svijetu

Sarajevo-x.com
Nakon samo jednog dana provedenog u gradu, naše uši zasićene su raznim zvukovima - saobraćaj, građevinski radovi, zvono telefona, muzika iz kafića ili stalno upaljen televizor. Ova buka stvara pritisak u ušima kojeg niste svjesni, ali koji itekako uzrokuje stres.

No, ni potpuna tišina nije sasvim zdrava.

Kad su poznatog kompozitora Johna Cagea, nakon boravka u zvučno izoliranoj komori pitali šta je čuo, on je rekao da su to bila samo dva neobjašnjiva zvuka. Poslije su stručnjaci rekli da je Cage ustvari čuo dva zastrašujuća zvuka, zvuk aktivnosti vlastitih nerva kao čudan visoki ton i jedan vrlo nizak ton-krvi dok cirkulira tijelom.

Ono što bi najbolje odgovaralo čovjekovom duhu i tijelu nije potpuno odsustvo zvuka. Poznato je da priroda, posebno šume, lako apsorbuju zvuk, pa vaša oaza tišine može biti i negdje u vašoj neposrednoj blizini.

Najpoznatije "tiho" mjesto na svijetu su vulkanske stijene na havajskom Big Islandu gdje su naučnici izmjerili nultu tačku zvuka. Zbog brojnih vulkanskih udubljenja ovo mjesto nazvali su mjestom na kojem jedino možete čuti "Zemlju kako diše".

Ostrvo Big Island prate pustinje Gobi i Kalahari gdje možete čuti samo tihi pustinjski vjetar, dok Viktorijini vodopadi koji su inače jako bučni služe kao dokaz da zvuk može biti i ljekovit.

"To je zvuk snage prirode koji preporodi osobu", rekla je za magazin "Forbes" Patricia Schultz, autorica knjige "1000 mjesta koja morate vidjeti prije smrti".