Mjesto za treniranje astronauta
0

Najtiša soba na svijetu poništava sve zvukove

Klix.ba
Soba koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najtiša prostorija na svijetu je soba Orfield Laboratoriesin u Minnesoti koja može poništiti 99,99 posto zvukova. Odaja koja ne proizvodi eho će biti mjesto gdje će NASA trenirati svoje astronaute akustičnim testovima.

Imajući u vidu da živimo u vrijeme buke, ovakva soba je prava mirna oaza. Međutim, naše uši nisu navikle na odsustvo bilo kakvog zvuka pa astronautima neće biti lako. Zidovi sobe su obloženi pregradama koje upijaju zvukove i poništavaju ih instantno. Ovakva soba se koristi i kao probni prostor kompanija kao što su Whirlpool i Harley Davidson da testiraju koliko buke proizvode njihovi proizvodi.

Međutim, koliko god da je tišina dobra za testiranje mašina, prostor koji ne dozvoljava nikakav zvuk može biti veoma neugodan za ljudski mozak. Astronomi NASA-e neće imati lak zadatak da vježbaju tišinu kao što je ona u svemiru.

Kada se čovjek nađe u prostoriji u kojoj ne postoji nikakav zvuk, postoji velika šansa da počne slušati bilo šta, a to su najvjerovatnije otkucaji srca.

Međutim, tada se otkucaji srca čine kao jak zvuk, a sa svakom minutom koja prođe, zvuk se u glavi pojačava i počinje uzrokovati halucinacije, prenosi agencija Associated Press.