Aukcija u New Yorku
0

FOTO / Najstariji set Monopola prodan za 105.000 eura

Sarajevo-x.com
Prva verzija popularne društvene igre Monopol prodana je za nevjerovatnih 105.000 eura na aukciji u New Yorku.

Set koji je prodan je bio jedan od 5.000 primjeraka koje je 1933. proizveo Charles Darrow, izumitelj društvene igre koja se i danas često igra.

Prva verzija monopola bila je okrugla, a tablu je Darrow iscrtao olovkom i tintom. Hoteli i kuće bili su načinjeni od drveta. Uz igru je dolazilo i uputstvo, te pravila za igranje koja je Darrow osmislio.

Kompletni set prodan je na aukciji koju je organizivala kuća Sotheby's. Neimenovani kupac dao je više od 105.000 eura.

Prva verzija igre Monopol do 1992. godine bila je u vlasništvu porodice izumitelja igre, Darrowa, a zatim je igru "preuzela" porodica preminulog izdavačkog magnata Malcoma Forbesa.

Nedavno su se odlučili prodati prvu verziju najigranije društvene igre na svijetu i ne očekujući da bi mogla doseći vrijednost preko 100.000 eura.

"Riječ je o najstarijem očuvanom setu igre Monopol, s tablom u obliku kruga. Igra je ručno izrađena, zbog čega se smatra najznačajnijim primjerkom", kazao je glasnogovornik aukcijske kuće Sotheby's, dodavši da je historija Monopola duga i komplikovana, te da i dalje traju rasprave o tome ko je igru izumio. No, mora se priznati da je Monopol postao kulturni fenomen zahvaljujući Charlesu Darrowu.

Inače, do sada je prodano preko 275 miliona primjeraka igre Monopol, koja je dostupna u 111 zemalja i na 463 jezika. Od 1935. izrađeno je 2,25 milijardi crvenih hotela i šest milijardi zelenih kućica.

Prosječno, Monopol se igra 90 minuta, a najduža partija monopola trajala je 70 dana.