Zanimljivosti
64

Najstariji muškarac na svijetu proslavio bar micvu u 113. godini

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najstariji muškarac na svijetu 113-godišnji Israel Kristal konačno je proslavio svoju bar micvu iako je prošlo 100 godina od nje.

Bar micva je jevrejska proslava religiozne punoljetnosti, koja se obilježava kada se napuni 13 godina. Ovim činom dječak se prima u zakonsko članstvo vjerske zajednice.

Kristal je preživio dva svjetska rata i koncetracioni logor Aušvic. Ranije ove godine od Guinnessa je dobio certifikat da je najstariji čovjek na zemlji. No, ono za čim je mnogo više žudio jeste proslava bar micve koju nikada nije imao.

Rođen je u Poljskoj 1903. godine, a bar micvu je propustio jer je bio Prvi svjetski rat u tom periodu. Njegova kćerka Shulamith Kuperstoch, kazala je kako su se njegova djeca, unuci i praunuci okupili tokom vikenda i proslavili taj događaj 100 godina kasnije. Djed je bio veoma ponosan i recitovao je tradicionalnu jevrejsku molitvu zahvale dok je na sebi imao molitveni šal.

"Svi su pjevali i plesali okolo njega. Bio je veoma sretan. Uvijek je sanjao da ima bar micvu i zaista je cijenio taj trenutak", kazala je kćerka.

Kirstal je rođen ortodoksnoj jevrejskoj porodici u poljskom gradu Zarnow. Ostao je siroče nakon Prvog svjetskog rata i preselili su ga u Lodz da radi u porodičnoj fabrici 1920. godine. Tokom okupacije Poljske živio je u getu, a potom poslan u Aušvic i druge koncetracione logore. Njegova prva žena i dvoje djece ubijeni su u holokaustu.

Foto: AFP
Foto: AFP

Jedini je preživio holokaust u svojoj porodici. Oženio je ženu koja je također preživjela holokaust. Preselili su se u Izrael 1950. godine gdje su dobili porodicu i započeli uspješan posao u poslastičarstvu.

Još uvijek je dobrog zdravlja i nasmijava porodicu pričama iz ranog 20. vijeka o tome kako je, kada je prvi put vidio automobil, pomislio zašto nije zakačen za konje.

Vezani članci