Zanimljivosti
0

Najstariji klaun na svijetu ima 80 godina i ne planira u penziju

Sarajevo-x.com
Oleg Popov (Foto: AFP)
Oleg Popov (Foto: AFP)
Sa svojih 80 godina Oleg Popov je najstariji klaun na svijetu, poznat još iz sovjetske ere. Ovaj Rus i dalje ide na turneje i ne planira skinuti svoj crveni nos.

Oleg nikad nije iznevjerio svoju publiku, a decenijama na pozornici glumi čovjeka koji izgleda kao da je glup, ali to zapravo nije.

"Volim nasmijavati ljude, to radim i privatno", kazao je za AFP Popov na turneji u Hagu. "Veoma sam sretan. Kad bih imao priliku da ponovo proživim svoj život, opet bih postao klaun."

Jedinstveni Oleg Popov

Prije izlaska na scenu ovaj starac uvijek biva najavljen uz bubnjeve riječima: "Jedan, jedini, jedinstveni Oleg Popov".

Uz gromoglasni aplauz čovječuljak s raščupanom obojenom kosom ispod male crno-bijele kape već šest decenija tako izlazi na scenu.

Njegova crna jaknica je prekratka, njegove hlače su do članaka, a trikovima zajedno sa 49-godišnjom suprugom, Njemicom Gabrielom oduševljava posjetioce. Za svoje zasluge 1981. je dobio nagradu Zlatni klaun, što je ekvivalent Oskaru u svijetu cirkusa.

"Ono što je Charlie Chaplin u svijetu filma, to je Oleg Popov u svijetu cirkusa", stoji na web-stranici ruskog državnog cirkusa.

Od siromaštva do zvijezda

Oleg je rođen u siromašnoj porodici u gradiću blizu Moskve. Cirkusu se pridružio sa 14 godina, te po 10 sati dnevno vježbao žongliranje, hodanje po trapezu i druge akrobacije. Uskoro je počeo zarađivati za kupone za hranu.

Sa 19 je izgubio oca i dobio stalni posao u cirkusu. Godine 1954. postao je glavni klaun, zamijenivši kolegu koji je slomio ruku. Dvije godine kasnije krenuo je na prvu turneju van svoje zemlje u zapadnu Evropu.

"Nije nam bilo dozvoljeno da napuštamo cirkus, stalno su nas nadgledali KGB agenti", prisjeća se Oleg. Od tada do danas proputovao je svijetom, od Francuske, Australije, SAD-a, Japana, Izraela, pa sve do Kube.

Želi umrijeti u cirkusu

Sada živi u blizini Nurnberga, na farmi sa konjima psima, zečevima i miševima koje koristi pri svojim nastupima. Svake godine po šest mjeseci provede na turneji po Njemačkoj, Belgiji, Luksemburgu i Holandiji.

"Ostatak vremena provodim gledajući ptice kako lete na nebu", kaže Popov. On nikad nije dozvolio da mu slava udari u glavu, čak ni kad ga za rođendan nazove ruski premijer. Istovremeno, odlazak u penziju ne dolazi u obzir. Oleg vjeruje da će umrijeti u cirkusu, da će ga Bog jednog dana pozvati iz garderobe na scenu.