Zanimljivosti
0

Najstarija paraglajderka na svijetu ima 101 godinu

Sarajevo-x.com
Amerikanka iz Utaha Mary Ellen Hardison je sa 101 godinu, prema zvaničnim Guinnesovim podacima, najstarija paraglajderka.

Hardison je postavila rekord pred publikom koju su sačinjavala njena djeca, unuci, praunuci pa čak i prapraunuci. Priznala je da je htjela uraditi nešto da bi se zabavila, ali i da bi sustigla sina koji ima 75 godina i koji je i sam paraglajder.

"Ne želim da moj sin nešto uradi, a da ja to ne mogu ponoviti. Odlučila sam samo da se zabavim, kao i on", rekla je Hardison, prenosi portal Huffington Post.

Maryin instruktor Kevin Hintze je za svoju učenicu rekao kako je neustrašiva i kako je željela da zajedno prave zaokrete u zraku dok su vježbali.

Baka Hardison ima niz drugih hobija pored paraglajdinga, uključujući pravljenje igračaka za djecu u bolnicama, pletenje čarapica za prerano rođene bebe, ali se također rado prisjeća kako je išla na sve rollercoastere u Disneylandu kada je imala 90 godina.

Maryina rodbina se provibitno opirala njenom planu i odbijala da je podrži, misleći da sama sebi potpisuje smrtnu kaznu, ali Mary je bila uporna u svojoj namjeri.

"Drago mi je zbog rekorda, ali moja želja je da podstaknem i ostale starije ljude da rade nešto dokle god im njihovo tijelo to omogućava i da se zabave i budu pozitivni, jer niko ne voli negativnost i ljutite osobe", priznala je Mary.

Hardison je pozvala sve starije ljude da obore njen novopostavljeni rekord i da iznova pred sebe stavljaju izazove.