Oprez za sve putnike
0

Najsmrtonosnije životinje na svijetu

Klix.ba
Neka vas egzotični izgled ovih životinja ne zavara. Ovo su neke od najsmrtonosnijih životinja na svijetu.

Sidnejski pauk dupljaš je najotrovniji pauk na svijetu, a nalazi se u istočnoj Australiji. Zubi su mu dugi oko šest milimetara i u stanju su probiti ljudski nokat. Njegov otrov ubija u vrlo kratkom vremenu. Protivotrov je otkriven 1981. godine nakon 14 godina istraživanja.

Oktopod sa plavim prstenovima, latinskog naziva Hapalochlaena, koji se može naći u blizini Australije i drugih ostrva u Pacifiku, je jedno od najotrovnijih morskih bića. Plavi prstenovi se pojave samo kada je životinja nadražena. Ugriz ovog oktopoda može paralizirati i ubiti odraslog čovjeka za nekoliko minuta.

Kockasta meduza, poznata i kao morska osa, se može pronaći u blizini obala Australije. Svaki primjerak ima oko 60 pipaka dugih oko 4,5 metara. Na svakom pipku se nalazi oko 5.000 bodlji koje nose dovoljnu količinu otrova da ubiju 60 osoba. Kopneni taipan, koji se takođe nalazi u Australiji, je najotrovnija kopnena zmija na svijetu. Njegov ugriz sadrži dovoljno otrova da ubije 50 odraslih osoba.

Kraljevska kobra može narasti i do 5,5 metara, što je čini najdužom otrovnicom na svijetu. Njihov otrov nije najopasniji u svijetu zmija, ali količina koju ubrizgaju u jednom ujedu je dovoljna da ubije 20 ljudi ili čak i slona. Na svu sreću, kraljevske kobre izbjegavaju ljude.

Iako ova žaba izgleda lijepo, ona je pravi ubica. Poznata je kao otrovna žaba strelica iz Južne Amerike, a njena plava boja predstavlja upozorenje za sve predatore. Njena koža je prekrivena žlijezdama koje luče alkaloidne otrove koji paraliziraju i ubijaju sve predatore.

Riba kamen živi u vodama oko Australije i najotrovnija je riba na svijetu. Osobe koje su preživjele susret sa ovom ribom kažu da njen otrov uzrokuje najgori i najjači bol na svijetu.

Puffer riba, ili naduvana riba, je druga najotrvonija riba na svijetu. Ribolovci preporučuju korištenje debelih rukavica prilikom lova na ovu ribu kako ne bi došlo do trovanja.