Izlagali je kao predmet
34

Najružnija žena na svijetu sahranjena 153 godine nakon smrti

Klix.ba
Zvali su je "žena medvjed", "bradata i dlakava dama", a u nekim zapisima opisali su je kao hibrida čovjeka i orangutana. Tokom života, njen muž ju je izlagao kao prirodnu nakazu na svjetskim turnejama.

Julia Pastrana je umrla 1860. godine, ali nikada nije imala dostojanstvenu sahranu. Naprotiv, mumificirana je i izložena u cirkusu. No, 153 godine nakon njene smrti, Julia je konačno sahranjena.

Rođena je u Meksiku 1834. godine. Patila je od rijetke bolesti koja nije dijagnosticirana u njeno vrijeme, generalizirane hipertrihoza lanuginose, zbog koje je imala dlakavo tijelo i bradu.

Sredinom 1850-ih godina prodata je Theodoru Lentu, koji ju je oženio kako bi kontrolirao nju i novac koji je donosila. Prema zapisima, Julia se zaljubila u Lenta, koji ju je naučio da pjeva i pleše kako bi mogla paradirati na njegovim predstavama širom SAD-a i Evrope.

Julia je umrla 1860-ih godina, nakon što je Lentu rodila sina. Dječak je umro pet dana nakon poroda, no Lenta to nije spriječilo da nastavi cirkusantsku slavu te je mumificirao tijela žene i sina koja je nosio sa sobom.

Julijino tijelo je na kraju završilo u skladištu Univerziteta u Oslu.

Ostaci su jučer vraćeni u New York i sahranjena je na gradskom groblju nakon mise zadušnice.