Zanimljivosti
1.4k

Najpoželjniji posao u 2014. godini je - matematičar

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Poslovni američki portal CareerCast.com objavio je listu najboljih poslova u 2014. godini.

Pomalo neočekivano, najpoželjniji posao, sa prosječnim godišnjim dohotkom od 101.360 dolara, i projektovanom stopom rasta potražnje za ovim poslom od 23 posto do 2022. godine, jeste posao matematičara.

Portal ukazuje na ogromni porast popularnosti matematike u svim sferama života, od zdravstva i tehnologije do sporta i politike.

"Matematičari su zaposleni u svakom sektoru privrede... od brokera na Wall Streetu, preko različitih laboratorija, pa sve do posla u učionicama", rekao je za Business Insider Tony Lee sa portala CareerCast.

Firme i vladine agencije još uvijek se u velikoj mjeri oslanjaju na analitiku, te su im potrebni ljudi koji umiju raščlaniti sve te silne podatke.

Istraživanje provedeno prošle godine među 5.000 Amerikanaca u dobi između 16 i 65 godina pokazalo je da oni imaju bolje matematičke sposobnosti samo od Italijana i Španaca, dok su imali lošije rezultate u odnosu na ispitanike drugih 18 nacija. Osnovni uzroci su propusti u početku školovanja.

To je loše, piše Business Insider, jer je polovina poslova na top 10 listi CareerCasta u oblastima nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

Nakon matematičara, na drugom mjestu liste najpoželjnijih poslova je univerzitetski profesor, a onda slijede statističar i statističar u osiguravajućem društvu, čiji su godišnji prihodi između 75.560 i 93.680 dolara.

Nakon njih slijede poslovi u oblasti zdravstva, specijalista za sluh i ravnotežu te zubar, a onda poslovi koje obavljaju softverski inžinjeri i analitičari kompjuterskih sistema. Terapeut i logoped zauzimaju deveto i deseto mjesto na ovoj listi.